Categories
Novosti

Grčki taksista sa E-klasom prešao više od milion kilometara

Grčki taksista George Vassilakis, tvrdi da je sa svojim Mercedesom E- klase W211 prešao više od milion kilometara. Taksista posjeduje pretposljednju generaciju E270 CDI, proizvedenu 2003. godine i kaže da je sa ovim motorom do sada prešao više od milion kilometara, ali da ne može utvrditi tačnu kilometražu, jer se broja kilometara kod Mercedesa ne vraća na nulu, nego ostane na cifri od 999.999 kilometara.

Vassilakis je kupio svoj automobil 2003. godine i do sada nije imao većih zahvata na motoru, te je sve na njemu originalno. Do sada je na ovom modelu samo zamijenjen  intercooler, setovi kvačila i jedna mlaznica turbopunjača, ali osim toga, svo održavanje se svodi na redovne izmjene ulja i filtera. Vassilakis još uvijek svakodnevno na posao vozi automobil, i pretpostavlja, na temelju količine dizela koji je usuo od momenta kad je brojčanik došao do 999.999 kilometara, da je do sada prešao oko 1.030.000 kilometara.

Ako ova kilometraža bude ovjerena od strane Mercedes-Benza, Vassilakis bi moglo dobiti novu E-klasu. Prema podacima Mercedes Classic centra, čovjek koji je do sada prešao najviše kilometara u Mercedesu je također grčki taksista Gregorios Sachinidis, koji je od 1981. do 2004. godine sa svojim modelom w114 240D iz 1976. godine prešao fantastičnih 2,8 miliona kilometara, te je svoj automobil pokolonio Mercedes-Benz muzeju u zamjenu za novi C200 CDI.