TEST: SEAT Leon 2.0 TDI Style

IMG_2953

Na naše tržište je prošle godine došla nova, treća generacija španskog kompakta SEAT-a Leon. Ovaj model predstavlja idealnu alternativu onima koji misle da je sedma generacija VW Golfa preskupa ili onima koji misle da im je nova Škoda Octavia prevelika.

SEAT je na našem tržištu vrlo cijenjen kao rabljeni model, dok se kao novi modeli, nažalost, slabije prodaju. Razlog leži u tome što mnogi misle da će na novom modelu ovog španskog proizvođača brzo izgubiti novac, odnosno, da neće dobro držati svoju vrijednost, barem ne onako kako to čine njegova braća iz koncerna VW i Škoda. To je pogotovo izraženo na siromašnim tržištima, koja još, nažalost, pružaju otpor prema tome da je automobil sredstvo uživanja i potreba, a ne valuta. Srećom, u SEAT-u još nisu počeli razmišljati poput dosadnih finansijskih stručnjaka, te i dalje užitak u vožnji stavljaju na prvo mjesto.

IMG_2952

Dizajn

Iako je ova generacija Leona izgubila svoj sportski, ali i mediteranski, štih, koji su zamijenile moderne i oštre dizajnerske linije, dizajneri su se ipak potrudili da nešto sportskih atributa ostave. Sportski, dinamički stil dizajna je najbolje vidljiv na prednjem dijelu vozila sa dinamičko dizajniranim farovima, koje smo već vidjeli na konceptu IBE. U njima su smještena LED dnevna svjetla, a između farova se nalazi saćasta maska hladnjaka, što možemo smatrati još jednim sportskim detaljem.

IMG_2946

Izgled prednjeg dijela zaokružuje prednji odbojnik sa velikim otvorom za hladnjak i prednjim svjetlima za maglu. Bočna linija, možda dio automobila koji je obilježio prošlu generaciju Leona, na novoj generaciji i nije baš tako primamljiva. Ovdje možemo reći da je dizajn bio pod uticajem modela iz grupacije, jer je nestalo onog poznatog mediteranskog štiha. Stvar donekle vadi naglašenija linija koja sa stražnjih dijelova boka i završava na stražnjem dijelu vozila, koji je možda, dizajnerski, i najlošije riješen dio automobila. Na njemu se nalaze LED svjetla i veliki stražnji odbojnik.

Enterijer

Enterijer također obiluje jasnim dizajnerskim linijama, što je doprinijelo ergonomičnosti, ali je zanemarena ljepota. Dio enterijera koji prvo upada u oči jeste prema vozaču zakrivljeni gornji dio centralne konzole na kojoj se nalazi LCD ekran, koji je u suštini multifunkcionalan i služi za praćenje više parametara u vozilu. Moglo bi se reći da je dizajn enterijera minimalistički, sa jasno određenim elementima dizajna, koji korisniku olakšavaju korištenje. Kvalitet materijala je na nivou modela iz grupacije, ali i dalje je za pola stepenice ispod VW Golfa, što se da primjetiti po nekoliko detalja izvedenih od nešto tvrđe plastike.

Bilo kako bilo, kvalitet materijala je na nivou klase, a tu su i neki sitni detalji koji su svojstveni samo Leonu, poput pretinca na donjem dijelu centralne konzole, koji je skriven poklopcem. Insturment tabla se sastoji od dva kruga, između kojih je smješten ekran board komojutera, dok je noćno osvijetljenje bijele boje, prijatno za oči vozača. Prostranost je također na nivou klase, nešto više prostora imaju putnici naprijed, dok se ni oni na stražnjoj klupi neće previše žaliti. Zapremina prtljažnika iznosi 380 litara, što je također neki prosjek klase, a kada se stražnja sjedišta spuste, zapremina raste na 1.210 litara. Ono što nam se nije svidjelo, jeste visok utovarni rub prtljažnika, što dodatno otežava unos težih stvari u prtljažnik.

IMG_2957

Motor i podvozje

Testni primjerak je pokretao 2.0 TDI motor sa 150 KS i 320 Nm, što je bila odlična kombinacija za ovaj model. Rekli bismo da je to baš onaj sportski dio, koji nedostaje novom Leonu, iako se radi o dizelskom motoru. Kako smo se sa ovim motorom do sada susretali nebrojeno puta, samo ćemo reći da odlično pristaje Leonu, te mu daje dodatnu draž. Naime, 320 Nm obrtnog momenta je dostupno u rasponu od 1.750 do 3.000 obrtaja u minuti, što vam daje mogućnost da Leon vozite malo oštrije ili da ga koristite kao porodično auto, koje pritom, umjereno troši dragocjenu crnu tečnost. Ako se odlučite za nešto žustriju vožnju, Leon će, do neke granice držati korak sa vama, kao što smo se i uvjerili. Odlično ležanje na cesti i upravljivost, te solidno precizan volan, prijatno su nas iznenadili na vijugavim cestama.

IMG_2961

Za ovakav način vožnje je glavni krivac nova MQB modularna platforma VW-a, koja omogućava ugradnju XDS diferencijala, što vam omogućava još bolju kontrolu. Jedini problem su, bar na testnom modelu, gume, koje dugo nisu mogle pratiti oštriju vožnju, te su povremeno otkazivale poslušnost. Ali i tada Leon nije odavao nestabilnost, pogotovo što na vrijeme uskoči ESP i ostali sigurnosni dodaci. Da Leon voli žustriju vožnju, bar kad se ispod njegove haube nalazi kapacitetniji motor, dokazuju i performanse, pa mu tako od 0 do 100 kilometara treba 8,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 215 kilometara na sat. Što se tiče potrošnje, u gradskim uslovima ona se kretala oko sedam litara dizela, dok se na otvorenoj cesti prosjek može spustiti i ispod pet litara.

Serijska oprema

ESC + senzor pritiska u gumama, indikator za preporučeni stepen prijenosa, električni podizači prednjih prozora, ASR+ABS, putni računar veličine 3,5 inča sa indikatorom vanjske temperature, električno podesivi vanjski retrovizori, šest zračnih jastuka, prednji nasloni za glavu sa WOKS sistemom, zvučno upozorenje za sigurnosni pojas, klima uređaj CLIMATIC, osvjetljenje prtljažnika i pretinca naprijed, mogućnost isključenja zračnog jastuka suvozača, centralno zaključavanje sa dva preklopiva ključa, vozačevo sjedište podesivo po visini, četiri ISOFIX pozicije za dječija sjedišta, dvostruka halogen prednja svjetla + dnevna svjetla, stražnja preklopiva zadnja, utičnica 12V i držač za čašu, vanjski retrovizori i ručke vrata u boji karoserije, prednje svjetlo za čitanje, XDS + pomoć pri kretanju u brdu, komande na upravljaču, alu felge DESIGN 16 cola, premium unutrašnjost: putni računar sa kolor displejem, upravljač, ručice mjenjača i ručne kočnice presvučeni kožom, tempomat sa 3D prikazom i krom paketom, pretinac u naslonu prednjih sjedišta, Radio Media System (displej u boji veličine pet inča (MP3/WMA ,touchscreen, USB, SD kartica, Bluetooth, CD, Aux-in i šest zvučnika), svjetla za maglu sa funkcijom zakretanja, pretinac ispod prednjih sjedišta, prednje i stražnje svjetlo za čitanje, naslon za ruku naprijed, STYLE unutrašnjost, mreža za odlaganje sa lijeve strane prtljažnika…

Dodatna oprema

–  Adaptivna full LED prednja svjetla, dnevna svjetla i zadnja svjetla u LED tehnici + automatsko podešavanje za vožnju autoputem + pranje svjetala naprijed – 2.049 KM.

–  Automatski dvozonski klima uređaj – Climatronic – 620 KM.

–  Električno podesivi i preklopivi vanjski retrovizori – automatsko spuštanje desnog retrovizora pri vožnji unazad – 172 KM.

–  Media System Plus – 5,8-inčni ekran u boji osjetljiv na dodir, MP3, WMA, USB, SD Card, Ipod priključak, CD, Aux-in, Bluetooth, osam zvučnika, glasovno upravljanje – 431 KM.

– Parking senzori naprijed i nazad s grafičkim prikazom – 844 KM.

–  Style Plus paket – svjetla za maglu s funkcijom zakretanja, stražnji električni podizači prozora, vozačevo sjedište sa potporom za leđa, prednja svjetla za čitanje, osvijetljeni prostor za noge – 603 KM.

–  Tamna stakla nazad – 344 KM.

–  Udobnost paket – svjetlosni senzor sa automatskom funkcijom coming&leaving home, senzor za kišu, samozatamnjujuće unutrašnje ogledalo – 189 KM

Zapremina motora 1.968
Snaga i obrtni moment 150 KS i 320 Nm
Kombinirana potrošnja na 100 km 5 litara
Ubrzanje do 100 km/h 8,5 sekundi
Maksimalna brzina 215 kilometara na sat
Težina 1.301 kilogram
Zapremina prtljažnika 380 litara
Zapremina rezervoara 50 litara
Garancija Četiri godine ili 120.000 kilometara
Cijena osnovnog modela 24.471 KM
Cijena testnog modela 40.274 KM

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.