Bella Macchina u BMW svijetu

BMW_Welt_NightŠta je Minhen bez BMW-a ili Šta je BMW bez Minhena? Zaista kada obratite pažnju na vozni park ovog grada ne možete a da ne primjetite da ga bar 30% čine automobili sa dobro poznatim logoom stiliziranog propelera.

U gradu u kojem nikada ne možete odvojiti dovoljno vremena da obiđete sve njegove znamenitosti. Kao npr. Rathaus na Marienplatz-u do kojeg vas doslovno na ulaz doveze naočigled komplikovana mreža minhenskog metroa kojeg Njemci na samo njihov znan način učine savršeno jednostavnim i razumljivim za svakog turistu. Za dnevnu uslugu gradskog prijevoza ćete morati izvdvojiti 7,80 € uključujući i prevoz u šire područje grada.

Možda ćete posjetiti “stari” Olimpia park sportsko rekreativni kompleks izgrađen za Olimjske igre 1972.g. koji eto za pojmove ove zemlje je odslužio svojoj svrsi i sada je u službi povremenih rekreativaca i održavanje koncerata. Sada je tu nova Meka najtrofejnijeg minhenskog kluba – Allianz arena. Možda ćete željeti obići mnogobrojne noćne klubove u Kunstparku koji su puni do ranih jutarnjih sati. Naročito su ponosni na svoje pivo koje čini nam se možete popiti i u pekari, fabrika Augustiner koja ima tradiciju od 1328.g. se proteže u dužini gotovo dvije tramvajske stanice. Da, u Minhenu se pivo pije na svakom koraku, sasvim je normalno da primjerice bankar u pogužvanom odijelu nakon napornog dana ulazi u metro sa flašom piva u ruci (klipačom), i pri tom pristojno priupita za slobodno mjesto pored nemale iranske porodice. U ovom gradu naučit ćete mnogo o raznolikosti i toleranciji, imat ćete priliku vidjeti najbolji fudbalski klub na svijetu, po mnogima vidjeti najbolju autoindustriju i naravno posjetiti jedan od najpoznatijih beer festova gdje ćete probati najbolje pivo na svijetu.

 

Bmwwelt2

Ako ste i napovršniji ljubitelj atuomobila svako će vam preporučiti da obiđete BMW svijet ili BMW Welt (sad bi trebali reći najljepši autosalon na svijetu). Kompleks izložbenih salona i muzeja BMW grupacije koju čine još Mini i Rolls Royce. Smješten je u krugu fabrike i dobro poznatog tornja  u obliku četiri spojena cilindra administrativnog centra BMW, te ublizini Olimpia centra.

München_-_BMW-Hauptverwaltung_mit_BMW-Museum

Dizajn je uradila projektantska kuća iz Beča “Koop Himellb” a građen je u periodu od 2004-2007 godine, prvobitno planiran da bude otvoren za svjetsko fudbalsko prvenstvo 2006. Izgradnja je koštala oko 200 US$ a u prvih 12 mjeseci centar je obišlo preko 2 miliona posjetilaca.

Pokušat ćemo vam dočarati atmosveru BMW svijeta kroz galeriju koju možete pogledati na FB stranici :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.528383803898153.1073741828.149525525117318&type=3&uploaded=213

Uživajte !

 

 

 

No Comments

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.